Hijyen ve Salgın Hastalık Enfeksiyonlar Kapsamında Korunma ve Kontrol Önlemleri

Hijyen ve Salgın Hastalık Enfeksiyonlar Kapsamında Korunma ve Kontrol Önlemleri


HİJYEN VE SALGIN HASTALIK ENFEKSİYONLAR KAPSAMINDA KORUNMA VE KONTROL ÖNLEMLERİ

Hijyen ve sanitasyon kaynaklı salgın hastalıkların eğitim kurumlarında bulaşıyı sınırlamak, kontrol hiyerarşisi olarak kabul edilen bir dizi enfeksiyon önleme ve kontrol işlemlerini gerektirir.

İdari kontroller, kurumsal düzeyde (örneğin uygun süreçlerin, sistemlerin ve mühendislik kontrollerinin tasarımı/kullanımı, uygun iş donanımının ve materyallerinin sağlanması/ kullanılması) enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak ve enfeksiyonun bulaşmasını kontrol etmek ve sınırlamak için uygulanır.

Etkili çevresel dekontaminasyon da yeterli havalandırma veya havalandırma sistemleriyle kontrol sağlar; fiziksel bariyerler ve önlemler sayesinde enfeksiyona maruz kalma azaltılır.

İşverenler/yöneticiler, maruz kalmanın önlenemediği tehlikelere yönelik riski yeterince kontrol etmek için ilgili mevzuata (İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu vb.) bağlı yükümlülüklere uymak zorunda olmakla beraber personelini, öğrencilerini ve ziyaretçilerini korumalıdırlar.

Çalışanlar ve diğer kişiler de kuruluş tarafından belirlenen kurallara uymak, kontrol önlemlerini tam ve doğru bir şekilde uygulamakla yükümlüdür.

Kuruluş, salgınlara yönelik, tüm fiziki alanları ve ilgili tüm tarafları kapsayan risk değerlendirmesi yapmalı ve yapılan bu risk değerlendirmesi sonuçlarına göre Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Plan (lar)ı hazırlamalı ve uygulamalıdır.

 Kılavuz kapsamındaki faaliyetlerin planlanması ve uygulanması sırasında özel grupların erişilebilirliği dikkate alınmalıdır.

Kuruluş, Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Plan (lar)ı kapsamında uygulayacağı kontrol önlemleri hiyerarşisini oluşturmalıdır.

Bu hiyerarşi en az;

• Semptomları olan kişilerin erken tanınması,

• Sağlık otoritesine bildirilmesi, raporlanması,

• Kişilerin erken izolasyonu,

• Kişilerin sağlık kuruluşuna nakledilmesi, naklinin sağlanması,

• Doğrulanmış salgın hastalığı olan kişinin iyileşmesi sonrasında en az sağlık otoritelerince belirlenen süre izolasyon sonrasında kuruluşa dönmesinin sağlanması hususlarını içermelidir.

 

 

Kuruluş aşağıdaki hususlar dahil olmak üzere gerekli olan

iç ve dış iletişimleri planlamalı, belirlemelidir.

a. Ne ile ilgili iletişim kuracağını,

b. Ne zaman iletişim kuracağını,

c. Kiminle iletişim kuracağını,

d. Nasıl iletişim kuracağını,

e. Kimin iletişim kuracağını.

İletişim planları en az acil iletişim numaralarını, yönetici personel acil durum iletişim bilgilerini de içerecek şekilde belirlenmelidir.

Kuruluş; hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolünün oluşturulması, uygulanması,

sürekliliğinin sağlanması için ihtiyaç duyulan kaynakları tespit ve temin etmelidir.

Kuruluş hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolün sağlanmasının etkili şekilde uygulanması ile proseslerin işletilmesi ve kontrolü için sorumlu olacak kişi/kişileri belirlemeli ve görevlendirmelidir. Acil durumlarla başa çıkmak için görevde hazır, eğitilmiş en az 1 kişi belirlenmesi gerekmektedir.

Kuruluş tarafından; öğrencilerden sorumlu kişilerin veya ebeveynlerin herhangi bir salgın hastalık şüphesi durumunda öğrenciyi okula göndermeyerek yönetime bilgi vermesi sağlanmalıdır. Kuruluş içerisinde salgın hastalık belirtisi gösteren personel/öğrencinin sağlık kuruluşuna sevki ile ilgili bir metot belirlenmesi ve uygulanması güvence altına alınmalıdır.



Kaynak: HİJYEN ŞARTLARININ GELİŞTİRİLMESİ, ENFEKSİYON ÖNLEME VE KONTROL KILAVUZU
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi